Skip til hoved indholdet
    Hjem Kommunen Afdelinger og ledelse Socialafdelingen Udvikling og projekter Angsttræning med Virtual Reality (VR)

Angsttræning med Virtual Reality (VR)

I Silkeborg Kommune arbejder vi med virtual reality som en metode til at træne social angst i indkøbssituationer og bustransport.

Billede af Casper med VR-brillen på.

Vi har udviklet 12 VR-film, hvor sårbare borgere kan trænes i at gå i supermarkedet eller kører med bus.

Med VR-brillerne på trænes borgeren i forskellige angstprovokerende scenarier, som eksempelvis at stå i kø i supermarkedet, blive mødt af kassemedarbejderen, stå ved et busstoppested og vente, spørge buschaufføren om vej samt sidde og stå i en bus.

VR-brillerne giver trygge rammer at træne i, idet borgeren kan træne i et rum, som han eller hun kender, og samtidig er der mulighed for hurtigt at komme ud af situationen ved at tage brillerne af. Kroppen er heller ikke i samme alarmberedskab, inden man starter træningen, da borgeren ved, hvad der venter. Filmene giver en form for forudsigelighed samtidig med, at de alligevel tricker angsten.

Når der trænes med VR-brillerne, er der en medarbejder med, der vælger filmens forløb ud fra borgerens niveau, og som kan snakke med ham eller hende under træningen. Det giver mulighed for at stille meget konkrete spørgsmål til, hvad borgeren oplever uden at skulle tage hensyn til, at der er andre mennesker omkring en – som der jo ellers vil være i en ”rigtig” kø i supermarkedet.

Efter de første otte gange i VR-universet har erfaringer vist, at der begynder at ske forandringer med borgeren. Længden på et forløb afhænger af den enkelte person. 

Hvordan kommer vi i gang?

  • VR-udstyret koster 10.000-25.000 kr. Dertil kommer anskaffelsen af filmene.
  • Arbejdet med VR kræver ikke særlige kvalifikationer ud over viden om angst og kendskab til at arbejde med angsteksponering. Dog er det en forudsætning, at man er interesseret i teknologien også.
  • Socialafdelingen i Silkeborg Kommune har udviklet filmene i et OPI-samarbejde med Innovation Silkeborg og TimeStory VR.

Her fortæller Casper om, hvordan det er at træne med VR-brillerne, og hvad det har gjort for hans liv og livskvalitet.

Silkeborg Kommune
Søvej 1
8600 Silkeborg

CVR: 29189641

Genveje