Skip til hoved indholdet
    Hjem Outdoor Ud i naturen Badesteder Badevandsprofiler Badevandsprofil for Lyngsø

Badevandsprofil for Lyngsø

Ansvarlig myndighed

Silkeborg Kommune

Teknik- og Miljøafdelingen

Søvej 1-3

8600 Silkeborg

Tlf: 89 70 14 23

Oplysninger på kommunens hjemmeside

Find flere oplysninger om badestedet på kommunens hjemmeside.

Fakta om badevandsstationen

Lyngsø

DKBW nummer1938
UTM øst534000
UTM nord6223894

Kort over badestedet

Gul linje markerer badezonen. Rød pil markerer kontrolstationen. Blå pil markerer, hvor skilt vil blive placeret ved risiko for forurenet badevand. Grøn streg markerer badebro.

Gul linje markerer badezonen. Rød pil markerer kontrolstationen. Blå pil markerer, hvor skilt vil blive placeret ved risiko for forurenet badevand. Grøn streg markerer badebro.

Klassifikation af badevandet

Badevandet i Lyngsø er klassificeret som udmærket (opgjort på basis af data fra de sidste 4 år). Mulige klassifikationer er: udmærket, god og tilfredsstillende kvalitet.

Fysiske forhold

Lyngsø er en 10 ha stor sø, som er opstået i et dødishul fra sidste istid. Middeldybden er 2,4 m, og største vanddybde er 7,6 m. Søbunden er overvejende mudret med et meget højt organisk indhold på dybere vand på grund af aflejring af dødt materiale fra planter og alger. I nogle af de lavvandede områder kan der forekomme sandbund, som tilfældet er ved badestedet. Nogle steder er der mange vandplanter, og vandplanterne er under udbredelse i søen. Vandplanterne kan opleves generende for badegæster, men deres tilstedeværelse er særdeles vigtig for den biologiske balance og opretholdelse af klart vand.

Geografiske forhold

Lyngsø ligger i den sydlige del af Silkeborg, godt 100 m nord for Sdr. Ringvej. Der er adgang til det kommunale areal (Lyngsø Parken) med badested fra Lyngsøvej på søens østside. Der er ingen parkeringsplads ved parken. Søen, som er ejet af Naturstyrelsen, må i dag karakteriseres som bysø omgivet af bebyggelse og et mindre skovklædt område mod syd.

Hydrologiske forhold

Lyngsø har et lille afstrømningsopland (0,56 km2), der overvejende består af bebyggede arealer og skov. Der er ingen overfladiske tilløb bortset fra et lille, tidvist vandførende tilløb fra en mose i sydøstenden, og derfor er vandudskiftningen meget langsom uden at skabe en egentlig strøm i søen. Et delvis rørlagt afløb, Pøtsøgrøften, leder via Pøt Sø vandet fra Lyngsø til Ørnsø. Da Lyngsø er relativt dyb og vindbeskyttet, opstår der temperaturlagdeling af vandmasserne i sommerhalvåret, hvor bundvandet er betydeligt koldere end de øverste 1,5 - 3 m af vandsøjlen.

Søen modtager i perioder regnvand (vejvand, tagvand m.m.) fra separatkloakeret opland.

Mulige kilder til fækal forurening

Vandkvaliteten i Lyngsø er blevet genoprettet ved sørestaurering i 2021. I samme forbindelse er regn- og spildevandstilløb blevet afskåret, så der i dag reelt ikke findes spildevandsudløb til Lyngsø. De eneste potentielle kilder til fækale forureninger af søen er dermed badegæster og dyr, der færdes i og ved søen.

Mulige kilder til andre forureninger

På grund af fraværet af betydende tilløb til søen vurderes der ikke at være reel risiko for kemiske forureninger eller lignende, som kan forringe badevandskvaliteten.

Risiko for opblomstring af blågrønalger (cyanobakterier)

Risikoen for opblomstring af blågrønalger er begrænset i Lyngsø, fordi vandets indhold af næringssalte er forholdsvis lavt som følge af sørestaureringen. Der kan tidvist forekomme blågrønalger i sommerhalvåret, men ikke i mængder, der kan forventes at give anledning til sundhedsproblemer for badende.

Risiko for opblomstring af andre planktonalger

Risikoen for sundhedsskadelig opblomstring af andre grupper af alger end blågrønalger er tilsvarende yderst beskeden på grund af det relativt lave indhold af næringssalte.

Forvaltningsforanstaltninger

Da der ikke forekommer spildevandsudløb til søen, og badevandskvaliteten er klassificeret til udmærket, er der ikke grundlag for yderligere foranstaltninger til reduktion af fækale forureninger eller næringssalte. Vandmiljøet og den biologiske kvalitet bliver fulgt i den nationale overvågning af søer, bl.a. med henblik på at følge opretholdelse af vandkvaliteten efter den vellykkede restaurering.

Baderåd:

  • Undlad at benytte søen som toilet, det er uhygiejnisk og medvirker til algevækst
  • Bad i badezonen – det skåner vandplanterne
  • Undgå at fodre fugle ved badestedet – deres klatter nedsætter den hygiejniske kvalitet
  • Bad ikke når vandet er grønt, eller dækket af grøn ”maling”
  • Bad ikke hvis du ikke kan se dine fødder, når du står i vand til knæene
  • Lad ikke børn eller dyr opholde sig i vandet eller i vandkanten, når der er kraftig skum- eller algeforekomst ved bredden.

Varsling af risiko for sundhedsfarlig badevandskvalitet

Ved forurening eller risiko herfor opsættes advarselsskilte ved badestedet. Desuden annonceres forureninger på kommunens hjemmeside.

Ved observation af forurening kontaktes kommunen på tlf.: 89 70 14 23 (inden for normal arbejdstid) eller Brand og Redning tlf.: 86 82 35 99 (døgnbemandet).

Kontrol af badevandskvalitet

I badesæsonen, som løber fra 1. juni til 1. september, udtager kommunen prøver til kontrol af badevandskvaliteten i Lyngsø. Analyseresultater kan ses på kommunens hjemmeside.

Badevandskvalitet i søer

Revision af badevandsprofilen

Denne badevandsprofil er udarbejdet i marts 2024. Så længe badevandet i Lyngsø klassificeres som udmærket (revurdering foretages årligt), vil badevandsprofilen ikke blive opdateret.

Kontakt

Team Vandløb og Søer Søvej 3 8600 Silkeborg
 
 

Silkeborg Kommune
Søvej 1
8600 Silkeborg

CVR: 29189641

Genveje