Skip til hoved indholdet
    Hjem Borger Natur og miljø Miljø Olietanke

Olietanke

Skal du etablere eller sløjfe en olietank? Udslip af olie fra olietanke kan give store jordforureninger.

Olietanke

Er din olietank utæt, skal du straks kontakte og Brand og Redning på 89 70 35 99, hvis der er tale om et akut uheld.

Ved mindre og ældre spild skal du kontakte Team Virksomheder og Jord.

Du skal også begrænse skaden ved for eksempelvis at opsamle spild.

Skal du have en ny olietank til fx fyringsolie eller dieselolie, skal du oplyse det til Silkeborg Kommune 14 dage inden du sætter den nye olietank op.

Du skal indsende en tegning, som viser, hvor du vil placere tanken på din ejendom. Du skal sende os en tankattest senest, når du sætter tanken op.

Kun sagkyndig, som har tegnet en erhvervs- og produktansvarsforsikring må tilslutte olietanke og olieledninger.

Hvis du tager en tank varigt ud af brug, skal tanken sløjfes. Dette skal du anmelde til Silkeborg Kommune.

Du sløjfer en olietank ved:

  • at fjerne restindhold af olie i tank og rør. Se hvordan du gør under fanen "Fjern restindhold af olie i tank og rør"
  • at afmontere påfyldningsstudsen og afblænde (lukke) tanken, så påfyldning af olie ikke kan finde sted, eller
  • at fjerne tanken fra ejendommen

Hvis tanken er gravet ned et sted, hvor der kører tunge køretøjer, bør du overveje om tanken skal sandfyldes eller på anden måde sikres mod sammenstyrtning. Dette er ikke et lovkrav, men kan sikkerhedsmæssigt være en god idé.

Der er fastsat sløjfningsfriste for tanke, som kan rumme mindre end 6.000 liter olie, og som bruges til fyringsolie.
Løs om sløjfningsterminer for villaolietanke (Miljøstyrelsen)

Følgende tekst er fra en vejledende udtalelse fra Miljøministeriet fra den 3. november 2010. 

Miljøstyrelsen har haft flere henvendelser fra såvel kommuner som borgere om ovenstående og har derfor udarbejdet denne skrivelse. I det følgende er taget udgangspunkt i villaolietanke (og andre olietanke under 6.000 l), som udgør langt den overvejende del af tankbestanden i Danmark.

Fjernelse af restindhold

Ifølge olietankbekendtgørelsen skal ”eventuelt restindhold i anlægget fjernes” i forbindelse med sløjfning af en olietank. Med dette menes, at der efterfølgende ikke er noget indhold tilbage af betydning.

Fjernelse af restindhold i en nedgravet tank kan udføres ved at suge olie og eventuelt slam op med en vacuumpumpe via en slange eller et rør, som føres ned gennem påfyldningsrøret. Det er muligt at suge olien op, således at der er mindre end 1 cm olie/slam i bunden. For en 2.500 liters cylinderformet tank, som ligger helt vandret, svarer dette til en mængde på mindre end 3 liter. For en 5.900 liters tank, som i praksis er det største volumen for en villaolietank, svarer det til mindre end 5 liter. En sådan mængde er efter Miljøstyrelsens opfattelse så lille, at den er acceptabel at efterlade i tanken.

Man kan imidlertid ikke umiddelbart vide, om en cylinderformet tank ligger helt vandret, og derfor kan restindholdet efter opsugning være større end de før nævnte 3 – 5 liter. For at sikre sig mod dette, kan man, efter at have pumpet så meget som muligt af olien op først, tilføre et kvantum vand (f.eks. 50 liter) og pumpe igen. Herved vil man selv i en situation med en ikke helt vandretliggende tank kunne opnå en tilstrækkelig tømning.

En anden metode, hvor der tages højde for, at tanken ikke er helt vandretliggende, er at udføre en nivelleret måling af tankbundens beliggenhed i begge ender. Dette kræver, at der bores hul i tankens overside i den ende, som er modsat påfyldningsrøret. Opsugning foretages herefter fra den dybestliggende ende, eventuelt kombineret med tilførsel af vand, som beskrevet ovenfor.

For overjordiske tanke kan fjernelse af restindhold ske ved opsugning, som anført ovenfor, eller via bundprop/-skrue, hvis en sådan findes.

Ved tømning af tanke, som er større end villaolietanke (dvs. 6.000 l eller mere), vil det som udgangspunkt være nødvendigt med en grundigere procedure end ovennævnte, da der her kan være tale om større restmængder.

Såvel for villaolietanke som for større tanke anbefales det, at tankejeren lader arbejdet udføre af professionelle.

Meddelelse til kommunen

Ifølge olietankbekendtgørelsen skal ejeren senest 4 uger efter sløjfningen af villaolietanke meddele tilsynsmyndigheden, at anlægget er sløjfet samt ”oplysninger om de trufne foranstaltninger”.

Efter Miljøstyrelsens opfattelse betyder dette, at det som minimum skal meddeles, hvilken dato sløjfningen er sket, hvilken af de to sløjfningsmetoder (henholdsvis med eller uden fjernelse af tank), der er anvendt, og at restindholdet er fjernet.

Det kan anbefales, at foreliggende dokumentation for sløjfningen opbevares af ejeren, og at kopi medsendes til kommunen.

Hvis din tank rummer mindre end 6000 liter fyringsolie, og den bruges til bygningsopvarmning, gælder følgende:

  • Der må ikke være returrør (dobbeltrør) mellem tank og oliefyr. Er dette tilfældet skal returrøret afmonteres og anlægget afblændes i begge ender
  • Alle overjordiske tanke skal være forsynet med en overfyldningsalarm

Olietanke TITAN

Miljøstyrelsen er blevet opmærksom på at olietanke af mærket TITAN kan få revner. Specielt udendørs plasttanke i direkte sollys kan få revner. Det er derfor ekstra vigtigt, at du kontrollerer tanken jævnligt.

Ved spild skal du ringe 112. Tanke uden skader er lovlige. Tanke med skader skal udskiftes straks.

Plasttanke af typen TITAN R1225 (produceret i perioden 2002-2004) kan være fejlbehæftede. Har du en sådan tank, så skal du kontakte Team Virksomheder og Jord straks.

Kilde: Skriv fra Miljøministeriet af d. 24. oktober 2013

Mere information

Kontakt

Team Virksomheder og Jord Teknik- og MIljøafdelingen Søvej 3, 8600 Silkeborg
 
 

Silkeborg Kommune
Søvej 1
8600 Silkeborg

CVR: 29189641

Genveje