Demensvenligt samfund
Silkeborg Kommunes vision er, at er at skabe et demensvenligt samfund, hvor alle har mulighed for at træffe egne valg i trygge fællesskaber.
'Demensvenligt samfund' i Silkeborg Kommune er en indsats, der udvikles og forankres i samarbejde med borgere samt kommunale og frivillige aktører i lokalsamfundene med udgangspunkt i de ressourcer, udfordringer og muligheder, der findes lige præcis i de konkrete områder.
Vi ønsker, at det er muligt for borgeren at være herre i eget liv, så længe som muligt.
Viden om demens, og hvordan man møder et menneske med demens, er vigtigt for at nedbryde tabuer og forhindre misforståelser og myter. Samtidig er det med til at forebygge isolation, ensomhed og depression hos mennesker med demens og deres pårørende.
Et demensvenlig samfund skal:
- Skabe mulighed for, at mennesker med demens deltager i aktiviteter og sociale fællesskaber på lige fod med andre
- Mobilisere lokale frivillige ressourcer og igangsætte aktiviteter, som har en langvarig effekt
- Inddrage mennesker med demens og deres pårørende, så de selv er med til at definere, hvad det vil sige for dem, at de har et godt og aktivt liv
- Bygge bro mellem forskellige typer af aktører i lokalområdet - fx via motionsvenner, læsevenner, indkøbsvenner mv.
- Opsøge borgere med demens, og deres pårørende, der på grund af sygdommen har trukket sig fra sociale aktiviteter - fx ved at invitere til idrætstilbud, kulturelle tilbud eller andet
- Sikre god rådgivning til borgerne, så de får kendskab til hjælpe- og aflastningsmuligheder
- Sikre kompetenceudvikling af medarbejdere for at skabe endnu mere trivsel for borgere med en demensdiagnose
- Udbrede viden om demens, og kendskab til hvilke behov, ønsker og drømme, mennesker med demens og deres pårørende har til deres medmennesker. Fx via oplysning og uddannelse til borgere, foreninger, arbejdspladser mv.
Skal din arbejdsplads være demensvenlig?
Virksomheder i Silkeborg Kommune har mulighed for at få et gratis informationsmøde om, hvad demens er og hvordan man møder mennesker med demens.
Lyder det interessant, kan du kontakte udviklingskonsulent Pia Østergaard på tlf.: 20 76 77 55.
Pia Østergaard
Udviklingskonsulent
Pia.Ostergaard@silkeborg.dk