Skip til hoved indholdet
    Hjem Borger Sundhed, forebyggelse og pleje Kvalitetsstandarder for hjemmepleje og træning Forebyggende hjemmebesøg

Kvalitetsstandard for forebyggende hjemmebesøg

Hvad er formålet med et forebyggende hjemmebesøg? 

Formålet med et forebyggende hjemmebesøg er, at du og kommunens medarbejder drøfter din aktuelle livssituation med fokus på dine ressourcer og bevare dit funktionsniveau. 

Hvem kan få besøg? 

Hvis du bor alene, tilbydes du et forebyggende hjemmebesøg, når du fylder 70 år. 

Desuden tilbydes forebyggende hjemmebesøg, når du fylder 75 og 80 år. Fra du er fyldt 82 år, tilbydes mindst ét årligt forebyggende hjemmebesøg. Der er dog ikke mulighed for forebyggende hjemmebesøg: 

  • hvis du modtager både praktisk hjælp og personlig pleje eller 
  • hvis du bor på plejecenter. 

Borgere over 65 år der mister sin ægtefælle eller samlever, modtager et tilbud om forebyggende hjemmebesøg 6-8 uger efter, man er blevet alene. 

Borgere fra 65 år, som er i særlig risiko i forhold til nedsat social, psykisk eller fysisk funktionsevne, har desuden mulighed for et forebyggende hjemmebesøg.

Hvordan får jeg besøg?

Du modtager et brev fra Sundheds- og Omsorgsafdelingen vedrørende forebyggende hjemmebesøg, hvor der enten er en dato for besøget, eller hvor du skal kontakte det forebyggende team for at få et besøg. Dette afhænger af din alder.

Hvad omfatter tilbuddet?

Besøget varer fra ½ til 1 time. Du er velkommen til at lade en pårørende eller andre deltage i samtalen. Ønsker du det, kan du få tilsendt en kopi af det notat, der udarbejdes ved mødet. 

Det er din situation, der er udgangspunkt for samtalen. Samtalen kan handle om, hvordan du klarer din hverdag, f.eks. kost, bevægelse, bolig, sociale netværk og sundhedstilstand.

Hvis du ønsker det, kan du få råd og vejledning om sundhed og sygdom samt information om aktiviteter og forebyggende tilbud, herunder også tilbud, som frivillige organisationer tilrettelægger.

Har du et behov for støtte til at mestre din hverdag, kan den forebyggende medarbejder fortælle dig, hvor du kan få kontakt eller formidle en kontakt til den relevante instans.

Hvad omfatter tilbuddet ikke?

Under det forebyggende hjemmebesøg kan der ikke bevilges hjemmehjælp, madservice, træning eller hjælpemidler, men den forebyggende medarbejder kan formidle en kontakt til den relevante instans.

Hvordan ydes tilbuddet?

De forebyggende hjemmebesøg foretages af en sundhedsfaglig medarbejder, der har fysioterapeutisk, ergoterapeutisk eller sygeplejefaglig baggrund.

Tavshedspligt 

Den forebyggende medarbejder udarbejder efter hvert besøg et notat, som sikrer mulighed for at følge op på emner og aftaler. Medarbejderne har tavshedspligt. 

Dialog og klage

Der træffes ikke egentlige afgørelser under de forebyggende hjemmebesøg, og der er derfor ingen klageadgang. 


Kontakt det forebyggende team

Silkeborg Kommune
Søvej 1
8600 Silkeborg

CVR: 29189641

Genveje