Skip til hoved indholdet
    Hjem Borger Sundhed, forebyggelse og pleje Kvalitetsstandarder for hjemmepleje og træning Genoptræning efter Sundhedsloven

Kvalitetsstandard for genoptræning efter Sundhedsloven

Hvem kan få genoptræning? 

Målgruppen for genoptræning er borgere, som efter kontakt med hospitalet, har et lægefagligt vurderet behov for genoptræning. 

Genoptræning er en målrettet og tidsafgrænset samarbejdsproces mellem en borger, terapeutfaglige medarbejdere og eventuelt pårørende.  

Formålet med genoptræningsforløbet 

Formålet er, at borgeren opnår samme grad af funktionsevne som tidligere eller den bedst mulige funktionsevne.

Genoptræningen tager udgangspunkt i din genoptræningsplan fra hospitalet, og du vil sammen med din terapeut lave en plan og opstille mål for genoptræningsforløbet. Genoptræningstilbuddet sigter mod:

  • At du opnår det bedst mulige funktionsniveau i forhold til de opsatte mål, så du kan blive så selvhjulpen som muligt 
  • At du så vidt muligt vejledes og instrueres i genoptræning, så du selvstændigt kan træne frem mod de opsatte mål uden støtte fra terapeuterne 

Vi afsøger altid muligheden for selvtræning, videobaseret træning og holdtræning før vi tilbyder individuel træning. 

Hvis du samtidig er i et rehabiliteringsforløb eller får andre indsatser fra kommunen eller private leverandører, sørger vi for, at genoptræningen bliver koordineret med dette, så du oplever en samlet indsats og færrest mulige personer i forløbet. 

Hvordan iværksættes genoptræningen?

Du får besked fra Silkeborg Kommunes Genoptræningscenter om, hvor genoptræningen skal foregå samt tidspunkt for opstart af træningen. Dette vil ske senest 4 dage efter Silkeborg Kommune har modtaget genoptræningsplanen fra hospitalet.

Frit valg af privat leverandør 

Hvis den tilbudte tid til opstart af genoptræning ikke ligger inden for 7 kalenderdage fra udskrivelsestidspunktet, har du ret til at vælge genoptræning hos en privat leverandør, som er godkendt af FritValgService. Du kan læse mere på www.mingenoptraening.dk. 

Valg af genoptræning i en anden kommune 

Du har ret til frit at vælge genoptræningstilbud på andre kommuners egne institutioner. Du har ikke mulighed for at vælge genoptræningstilbud, som andre kommuner tilbyder egne borgere via en privat leverandør. En kommunes genoptræningsenhed kan af kapacitetsmæssige årsager afvise borgere, der har bopæl i en anden kommune. 

Sådan foregår et genoptræningsforløb

Genoptræning i Silkeborg Kommune foregår som udgangspunkt i leverandørens lokaler eller i dit eget hjem. Træningen tager udgangspunkt i dine ressourcer og forudsætter din motivation, aktive medvirken og ønske om selv at træne.

Et typisk genoptræningsforløb indeholder: 

  •  Individuel startundersøgelse og test samt samtale, hvor I fastsætter mål for genoptræningsforløbet
  • Træningsforløbet kan herefter foregå som:
    • Selvtræning efter grundig instruktion, eventuelt med hjælpemidler eller eksempelvis digitale træningsinstruktioner mv.
    • Holdtræning
    • Individuel indsats
  • Eller en kombination af de forskellige træningsformer

Ved afslutning af dit træningsforløb deltager du i en slutundersøgelse eller -samtale, hvor vi laver en slutstatus, som vi sender til hospital og egen læge, hvis du giver samtykke.

Dialog og klage

Er du ikke tilfreds med den hjælp, du modtager, skal du henvende dig til lederen. Ønsker du at klage, skal du gøre det til Sundheds- og Omsorgsafdelingen.


 

Kontakt
Silkeborg Kommunes Genoptræningscenter Gudenåvej 1A 8600 Silkeborg
 
 

Silkeborg Kommune
Søvej 1
8600 Silkeborg

CVR: 29189641

Genveje