Skip til hoved indholdet
    Hjem Kommunen Her bygger vi Byggeprojekter Eriksborg – en ny bydel mellem Gødvad og Grauballe

Eriksborg – en ny bydel mellem Gødvad og Grauballe

I 2040 vil Eriksborg være hjem for 7.000 borgere fordelt i 3.800 boliger. Følg med i udviklingen af den nye bydel her på siden.

Interessen for at flytte til Silkeborg er stor, og det samme er efterspørgslen på boliger. Hvert år vokser Silkeborg Kommune med ca. 1000 nye borgere. Skal der være plads til alle, kræver det nye boliger. En del af løsningen på efterspørgslen er Eriksborg – en ny bydel nordøst for Silkeborg. Eriksborg kommer til at ligge mellem de velfungerende bydele, Gødvad og Grauballe, og vil på sigt få de to bydele til at vokse sammen.

7.000 borgere kommer til at få adresse i Eriksborg. En del af planen er et nyt bydelscenter med plads til skole, dagtilbud, plejecenter, aktivitetsarealer, dagligvarebutikker og hvad en ny bydel ellers har behov for.

Læs mere om, hvilken bydel Eriksborg bliver, og hvordan den skal udvikle sig over årene i boksene herunder.

Info om projektet

Vi vil gerne udvikle bydelen sammen med borgere, lodsejere, bygherrer, foreninger og hvem der eller måtte have lyst til at bidrage til fremtidens Eriksborg.

Derfor har vi blandt andet nedsat en følgegruppe med lodsejerne, repræsentanter fra naboer og etape 2, lokalråd m.fl. Følgegruppen skal følge processen og bidrage med gode idéer, sparring og sikre flere perspektiver på projektet.

Vi arbejder også med en etape 0, der går ud på at skabe fællesskab og liv i Eriksborg, mens bydelen bygges. Her er vi meget åbne for idéer og input til, hvordan vi kan gøre det. 

Tilmeld dig vores nyhedsbrev, så du kan holde dig opdateret på arrangementer i forbindelse med etape 0. Send en mail til eriksborg@silkeborg.dk

Ønsker du at følge med i udviklingen af Eriksborg, kan du tilmelde dig vores nyhedsbrev.

Send en mail til eriksborg@silkeborg.dk og vil vi opdatere dig, når der er nyt. 

Boligområderne bliver planlagt på en måde, så der maksimalt er 500 meter til et grønt område i den nye bydel. Herudover sættes der plads af til et større skovrejsningsområde, så borgerne vil få let adgang til et større rekreativt område. Det er ambitionen, at det nye naturområde vil blive etableret samtidig med udbygningen af den nye bydel.

De rekreative områder bidrager også til at klimasikre den kommende bydel. Regnvandshåndteringen skal nemlig være synlig på jordoverfladen og bidrage til områdets rekreative naturkvaliteter, hvor det er muligt. Gennem de store grønne forbindelser i området bevares og styrkes stedets landskabelige kvaliteter samtidig med, at der sikres plads til overordnede vandveje i området.

De grønne rekreative områder og det nye bydelscenter giver også plads til, at borgerne kan mødes og danne fællesskaber. I Eriksborg er det tanken, at mennesker naturligt kan mødes på tværs af generationer og sociale skel, og derfor ønsker vi en mangfoldighed af boligtyper i den nye bydel.

Områdestudie

Der er lavet et områdestudie, som blandt andet placerer og beskriver, hvordan private og offentlige funktioner i det kommende bydelscenter skal være: Områdestudie-september-2023.pdf

Har du problemer med at åbne, læse eller på anden måde tilgå strukturplanen, kan du kontakte Lone.Davies-Nielsen@silkeborg.dk.

Strukturplanen

Strukturplanen fastlægger rammerne og betingelserne for udstykning af etape 1, bydelscenteret og erhvervsområdet. Rammerne og betingelserne skal være med til at sikre, at de helt særlige kvaliteter, der i dag kendetegner Silkeborg, fastholdes og udvikles.

Du finder strukturplanen (pdf)

Har du problemer med at åbne, læse eller på anden måde tilgå strukturplanen, kan du kontakte Lone.Davies-Nielsen@silkeborg.dk.

Landskabsstrategien

Landskabet og naturen er de bærende elementer i Eriksborg. Landskabsstrategien udpeger de grønne og blå naturområder i og omkring Eriksborg som Djævlemosen, 100m-skoven, Gødvaddalen, Grauballemandens findested og Ny Nørreskov.

Infrastrukturplanen

I Eriksborg bliver det sikre og gode forbindelser til den nye bydel og internt i bydelen. Infrastrukturplanen beskriver, hvordan de forbindelser og vej- og stistrukturen i Eriksborg kommer til at være.

Du kan læse infrastrukturplanen (pdf)

Vandhåndteringsplanen

Vandhåndteringsplanen beskriver, hvor og hvordan vandet skal håndteres. Overodnet set skal vandet ledes væk fra de enkelte boliggrunde til et større afvandningssystem af kanaler og grøfter, som løber ud i regnvandsbassiner rundt i Eriksborg, som bliver en del af de rekreative naturområder.

Læs vandhåndteringsplanen for Eriksborg (pdf)

Udviklingsplanen

Udviklingsplanen indeholder de overordnede rammer, og blev godkendt af byrådet i oktober 2018.

Læs udviklingsplanen for Eriksborg (pdf)

Hvad er det for et område, Eriksborg bliver skabt i? Hvad er historien om landskabet og kulturen i Silkeborg? Og hvem flytter hertil og hvordan vil de bo?

Det kan du læse om i Baggrundsanalyse (pdf)

Udvikling af Eriksborg er en mangeårig proces. Derfor er projektet opdelt i fire etaper. Etapeplanlægningen sikrer, at der er sammenhæng i bydelen, og vi bygger videre på den eksisterende bystruktur indefra og ud.

  • Etape 1: Bydelscenter og et boligområde på ca. 1.200 nye boliger nord for Gødvad
  • Etape 2: Et boligområde på ca. 500 boliger nord for etape 1 og syd for Grauballe
  • Etape 3: Ca. 800 boliger øst for etape 2 og syd for Grauballe samt ca. 650 boliger vest for etape 1
  • Etape 4: Udvikling af et boligområde med ca. 800 boliger vest for etape 3

Byggeplanen for bydelscenteret i Eriksborg ændres

Plan- og Vejudvalget er blevet orienteret om, at Nebelgårdsvej 12 nu også indgår i forslaget til et kommende bydelscenter i Eriksborg. Ejendommen skal indgå i den overordnede grønne struktur, hvor der er planer om shelters, stier, et genåbnet vandløb og andre aktiviteter, der gavner fællesskabet. 

Byggeplanen er blevet tilpasset, så en daginstitutionen flyttes tættere på Djævlemosen, støjskærme ved en kommende skole og til Nebelgårdsvej bliver lavere og et friplejehjem i to etager erstatter tre punkthuse i fire etager vest for Eriksborg Allé og syd for Nebelgårdsvej. Øst for Eriksborg Allé er to punkthuse i fire etager afløst af rækkehuse i to etager. De nye planer reducerer antallet af boliger. I denne omgang har udvalget også understreget, at der skal være større variation i farve- og materialevalg

Planer om sænket hastighed på Eriksborg Allé og Bakkeborg

Plan- og Vejudvalget beslutter, at der skal arbejdes videre med få sat heller/chikaner op på Bakkeborg og den sydligere Eriksborg Allé på den del, hvor man i øjeblikket må køre 50 km/t. Det er et krav at etablere heller eller chikaner for at dæmpe hastighedsbegrænsningen til 40 km/t. Fartnedsættelsen kræver også Politiets tilladelse. Det forventes at koste 0,5 mio. kr. Udvalget foreslår, at projektet kommer på anlægsbudgettet.  (Plan- og Vejudvalget, 09.04.2024, punkt 13)

Regnskab godkendt for byggemodning af Eriksborg Allé

Plan- og Vejudvalget godkender regnskabet for etableringen af en, der forbinder Eriksborg Allé med Nørreskov Bakke og F. L. Smidths Vej. Det er en del af byggemodningen af Eriksborg Allé. Der blev sat 600.000 kr. af til at etablere rundkørslen. Regnskabet viser, at prisen blev 531.389 kr. (Plan- og Vejudvalget, 05.03.2024, punkt 10).

Planer for boligområde i Resen vedtaget

Byrådet vedtager en lokalplan og et tillæg til kommuneplanen, der gør det muligt at bygge 155 boliger i forskellige klynger i maks. to etager ved Resen, der hører under den nye bydel, Eriksborg. Halvdelen skal være parcelhuse, mens den anden halvdel kan være rækkehuse, dog må maks. tre boliger bygges samme med mindre, der derefter bygges forskudt. Der er vide rammer, når det kommer til valg af farver og materialer samt hældning på taget. Der er både regnvandsbassiner og områder, hvor vandet kan sive ned i jorden.

På den måde beskyttes Nebel Bæk og Gudenåen mod udledning af vand fra området. Der bliver adgang til området fra Gøteborgvej. 
(Plan- og Vejudvalget, 06.02.2024, punkt 2, byrådet, 26.02.2024, punkt 4)

Plan for boliger ved Resen må vente

En sag om en lokalplan for 155 boliger ved Resen er blevet udsat.  Planklagenævnet har truffet en afgørelse for en anden lokalplan nær området, der betyder at det skal undersøges nærmere, hvilken virkning overfladevand fra det bebyggede område vil få for Nebel Å. Det samme skal der så kigges på en ekstra gang her, inden der tages stilling til, om et forslag til lokalplanen for de 155 boliger skal vedtages. (Plan- og Vejudvalget, 05.12.2023, punkt 3)

Penge frigivet til jordopkøb til Eriksborg Skov 

I 2023 og de næste fire år er der nu frigivet 7,02 mio. kr. til at købe jord op, som skal blive til Eriksborg Skov mellem Eriksborg, Grauballe og Nisset. Det beslutter byrådet. Silkeborg Kommune og Naturstyrelsen har indgået en aftale om et statslig skovrejningsprojekt ved Eriksborg, hvor kommunen i alt skal bidrage med 28,8 mio. kr. til jordopkøb. I 2022 bidrog kommunen med 1,44 mio. kr., og nu er den næste portion penge frigivet. Naturstyrelsen skal ifølge aftalen bidrage med 34,2 mio. kr. til skovrejsningen, så den samlede sum for Eriksborg Skov er på 63 mio. kr.  

(Klima- og Miljøudvalget, 06.11.2023, punkt 12, byrådet, 28.11.2023, punkt 7)

Sådan skal Eriksborgs bydelscenter indrettes 

Der er lavet et områdestudie, som blandt andet placerer og beskriver, hvordan private og offentlige funktioner i det kommende bydelscenter skal være. Der skal være en daginstitution til 200 børn og et plejecenter med 72 boliger, som skal placeres tæt, så børnene på legepladsen bidrager med aktivitet og liv i de ældres hverdag. De to byggerier skal også dele køkken og sale til aktiviteter.

Skolen skal rumme 4,5 spor med faglokaler og hal, som begge skal kunne bruges af andre end eleverne. Bydelscenteret skal også indeholde et fælleshus, en grøn fælled, bofællesskab med 50 boliger, 60 almene boliger, et supermarked, en discountbutik, udvalgsvarebutik og supercykelsti til Silkeborg by. Økonomi- og Erhvervsudvalget godkender områdestudiet, og at området starter med parkering på terræn, og der arbejdes hen mod et p-hus, når området udbygges.

(Økonomi- og Erhvervsudvalget, 07.11.2023, punkt 6)

Forslag om boliger i Resen kommer i høring

Byrådet har sendt et forslag til en lokalplan for et boligområde i Resen ved Gødvad i 8 ugers høring. Planen vil skabe plads til max. 155 boliger, heraf 78 åben-lave boliger og 77 tæt-lave boliger. Husene skal ifølge forslaget til planen max. have 2 etager og ligge i klynger med grønne områder imellem. I forslaget ligger også en forlængelse af Gøteborgvej, som skal fungere som adgangsvej. 

(Plan- og Vejudvalget, 08.08.2023, punkt 8, byrådet, 29.08.2023, punkt 12)

Detaljeplanlægningen af Eriksborg bydelscenter og boligområder kan gå i gang

Plan- og Vejudvalget sætter gang i arbejdet med at få lavet et forslag til en lokalplan og tillæg til kommuneplan for et bydelscenter i Eriksborg med boligområder syd for bydelscenteret. Det skal ligge nord for Nebelgårdsvej med skole, daginstitution, butikker, plejecenter, almene etageboliger og bofællesskab samt 40 parcelhuse, 47 rækkehuse og 190 etageboliger syd for vejen.Plan- og Vejudvalget ønsker at udvikleren variere udseende og højde på byggerier, og om at få plejecenter og børnehave rykket tættere på natur og Djævlemosen. 
(Plan- og Vejudvalget, 07.11.2023, punkt 14)

Del af Gødvadskolens skoledistrikt bliver til ny skoledistrikt for Eriksborg

Eriksborg skal have sin egen skole med eget skoledistrikt og egen ledelse. Skoledistriktet for Eriksborg bliver lavet ved at tage dele af Gødvadskolens og Grauballe Skoles skoledistrikter. Dybkærskolen bliver overbygningsskole for Gødvadskolen, der fortsætter som 0.-6. klasses skole, og Eriksborg Skole bliver på sigt overbygningsskole for Grauballe Skole. Det beslutter byrådet efter en proces med dialogmøder og høringsperiode, som viser, at skolebestyrelserne for Grauballe og Gødvadskolen peger på samme løsning.  Ændringerne træder i kraft ved starten på den nye skoleår 2024/25. Børnene, der bliver indskrevet på Eriksborg Skole, begynder på Gødvadskolen indtil, den nye skolebygning forventes at stå klar 1. august 2028. 

(Dagtilbuds-, Skole- og Familieudvalget, 09.10.2023, punkt 2, byrådet, 31.10.2023, punkt 9)

15 % af Eriksborgs bydelscenter skal dobbeltudnyttes

Seniorfællesskaber der bruger skolens værksteder efter skoletid. Det er et eksempel på, hvordan offentlige funktioner kan dobbeltudnyttes. Der sigtes mod, at minimum 15 % af de fremtidige offentlige og private funktioner i bydelscenteret kan dobbeltudnyttes inde såvel som ude. Det skal blandt andet gavne fællesskaber og skabe mere værdi for de offentlige midler. Nogle af de offentlige funktioner og tilbud, som Eriksborg potentielt kan indeholde, er daginstitution, skole, fælleshus, plejecenter, sundhedshus og dagligvarebutik. Økonomi- og Erhvervsudvalget er orienteret om status på områdestudiet for Eriksborg bydelscenter.

(Økonomi- og Erhvervsudvalget, 02.05.2023, punkt 7)

Nebelgårdsvej skal udvides

Udviklingen af Eriksborg er godt i gang, og derfor er der behov for at udvide Nebelgårdsvej. Egentlig er der først sat penge af til det i budgettet for 2025-2026, men Plan- og Vejudvalget har besluttet at flytte projektet frem, så det kan ske i takt med udviklingen.

Nebelgårdsvej er i dag kun 9 meter bred. For at klare fremtidens trafik udvides bredden til 23 meter inklusive cykelstier og rabat. Det sker ligeligt mod nord og syd. Der er sat i alt 9 mio. kroner af til udvidelsen.
(Plan- og Vejudvalget, 11.04.2023, punkt 4)

Beslutning: Det skal Eriksborg indeholde

Flere politiske udvalg har behandlet den analyse, der er lavet af Eriksborg, Gødvad og Grauballe, som er mundet ud i nogle anbefalinger til, hvad de i fremtiden skal indeholde. Det betyder, at der er lavet nogle ændringer i de anbefalinger. Det er blandt andet, at selvom byerne på sigt vil vokse sammen, er det vigtigt, at de enkelte bysamfund i fremtiden bevarer hver sin identitet. Det er blandt andet også at sikre, at de offentlige arealer er tilgængelige for alle, at der i Eriksborg planlægges botilbud og inklusionsboliger, at der sammen med en evt. skole laves et bibliotek og at der muligvis er behov for en kirke i Eriksborg. Byrådet godkender analysen og ændringerne.(Økonomi- og Erhvervsudvalget, 24.01.2023, punkt 8, byrådet, 31.01.2023, punkt 20)

Nye boliger på vej i juletræsplantage:

8. marts 2022 har Plan- og Vejudvalget har sagt ja til, at der kan laves et forslag til en lokalplan for 61 blandede boliger i form af 21 rækkehuse, kompakthuse på grunde af 500 m2 og villaer på Nebelgårdsvej 10, hvor der i dag er juletræer og en landejendom. Planen indeholder også en fortsættelse af Hundredemeterskoven som sammenhængende rekreativt område i Eriksborg. 

Se status på lokalplanen 

40 km/t på Eriksborg Allé:

Hastigheden på Eriksborg Allé bliver 40 km/t på strækningen mellem Bakkeborg og bydelscenteret. Det har politiet godkendt april/maj 2022. Vejen anlægges i etaper - lige nu anlægges strækningen fra Bakkeborg/Safranvej og op til skovboligerne nord for Hundredemeterskoven.

Grønt lys til Eriksborg Skov:

Den 28. marts 2022 godkendte byrådet en samarbejdsaftale mellem Silkeborg Kommune og Naturstyrelsen. Dermed er vejen banet for en ny skov i Eriksborg, der potentielt kan blive 300 hektar. Skoven skal være et rekreativt område for borgerne i den nordlige del af Silkeborg og samtidig være med til at beskytte fremtidens drikkevand og optage CO2.

Læs mere om Eriksborg Skov

Lokalplan for første etape godkendt:

27. september 2021 vedtog byrådet lokalplanen for første etape af Eriksborg, efter at planen har været i høring i otte uger. Lokalplanen omfatter området øst for Nørreskov Bakke ved Eriksborg Allé og Nebelgårdsvej og giver grønt lys for ca. 117 nye boliger fordelt på række- og klyngehuse, parcelhuse og etageboliger. Etape 1 Eriksborg

Overordnet plan for Eriksborg vedtaget:

21. december 2020 vedtog byrådet en overordnet plan for udviklingen af etape 1, herunder 1.200 boliger, bydelscenter, erhvervsområde og naturområder. Herefter har vi taget hul på en mere deltaljeret planlægning af de enkelte boligområder, bydelscentret og erhvervsområdet. Det der hedder lokalplaner.

Den 29. januar 2020 afholdte vi en inspirationskonference om Eriksborg. Se oplæggene fra dagen herunder:

Steen Vindum, borgmester i Silkeborg Kommune

Jan Albrechtsen, arkitekt og partner hos Vandkunsten

Line Morsing Steenberg, projektleder i Silkeborg Kommune

Ole Nielsen, direktør for Himmerland Boligforening

Rune Kilden, aarhusiansk byudvikler

Klaus Bondam, direktør for Cyklistforbundet

Esben Danielsen, direktør i Lokale og Anlægsfonden

Har du brug for en webtilgængelig fil, kan du kontakte Line Morsing Steenberg på LineMorsing.Steenberg@silkeborg.dk

Film om Eriksborg:

Silkeborg Kommune
Søvej 1
8600 Silkeborg

CVR: 29189641

Genveje