Skip til hoved indholdet
    Hjem Outdoor Ud i naturen Badesteder Badevandsprofiler Badevandsprofil for Gjessø

Badevandsprofil for Gjessø

Ansvarlig myndighed

Silkeborg Kommune

Teknik- og Miljøafdelingen

Søvej 1-3

8600 Silkeborg

Tlf: 89 70 14 23

Oplysninger på kommunens hjemmeside

Find flere oplysninger om badestedet på kommunens hjemmeside.

Kort over Gjessø. Gule kurver markerer badezonerne, lyserød pil markerer kontrolstationen, og orange pile markerer placering af skilte ved risiko for forurenet badevand.


Klassifikation af badevandet

Badevandet i Gjessø er klassificeret som udmærket (opgjort på basis af data fra de sidste 4 år). Mulige klassifikationer er: udmærket, god, tilfredsstillende og ringe kvalitet.

Fysiske forhold

Gjessø er en lille sø, som er forholdsvis dyb i forhold til dens størrelse. Søens areal er således kun 1,5 ha, mens den maksimale dybde er 6,5 m og middeldybden er 3,3 m. Søbunden er overvejende mudret, og der vokser vandplanter i en stor del af den. Vandplanterne kan være generende for badegæster, men deres tilstedeværelse er vigtig i forhold til at holde algevæksten nede. Der er etableret en badebro på to sider af søen.

Geografiske forhold

Søen ligger i byen af samme navn, sydvest for Silkeborg. Der er adgang til søen fra både Rustrupvej og Gjessøparken, og der findes en badebro begge steder.

Hydrologiske forhold

Gjessø er en sø hvori der sker en meget begrænset vandudskiftning. Søen har ingen tilløb, men i årets våde perioder løber lidt vand ud af søen. Der forekommer normalt ingen væsentlig strømning i søen, og der er desuden ingen dominerende strømretning.

Mulige kilder til fækal forurening

Der findes ingen former for spildevandsudløb i Gjessø. De eneste potentielle kilder til fækale forureninger af søen er dermed badegæster og dyr, der færdes i og ved søen.

Mulige kilder til andre forureninger

Kemiske forureninger vil muligvis kunne forekomme i tilfælde af, at tankbiler eller lignende forulykker på en af vejene, der løber op ad søen. Risikoen herfor må dog betegnes som minimal.

Risiko for opblomstring af blågrønalger (cyanobakterier)

Risikoen for opblomstring af blågrønalger er væsentlig i Gjessø. Nogle arter af blågrønalger kan udskille giftstoffer, der i værste fald kan være dødelige. Det er dog ret sjældent, at mængden af blågrønalger i søen bliver så stor, at badning er forbundet med risiko for forgiftning. I perioder med risiko for opblomstring af blågrønalger opsættes information om dette ved badestederne.

Følgende baderåd vedrørende alger er altid tilgængelige ved badestederne:

  • Bad ikke når vandet er grønt, eller dækket af grøn ”maling”
  • Bad ikke hvis du ikke kan se dine fødder, når du står i vand til knæene
  • Lad ikke børn eller dyr opholde sig i vandet, når der er kraftig skum- eller algeforekomst ved bredden

Risiko for opblomstring af andre planktonalger

Som med blågrønalger er der også risiko for opblomstring af andre typer planktonalger i Gjessø. Normalt udskiller de øvrige planktonalger ikke giftstoffer, som visse blågrønalger gør, men bliver algevæksten særligt kraftig, kan søvandets pH blive meget høj og muligvis give anledning til gener for badende. Der henvises til de samme baderåd, som er oplistet i afsnittet om blågrønalger.

Forvaltningsforanstaltninger

Da der ikke forekommer spildevandsudløb til søen og badevandskvaliteten er klassificeret til udmærket, er der ikke igangsat foranstaltninger til reduktion af fækale forureninger.

Søen rummer dog et værdifuldt plante- og dyreliv, som kommunen beskytter ved blandt andet at informere badegæster om behovet for at udvise miljøvenlig adfærd.

Følgende baderåd er altid tilgængelige ved badestedet:

  • Undlad at benytte søen som toilet, det er uhygiejnisk og guf for algerne
  • Bad i badezonerne – det skåner vandplanterne
  • Undgå at fodre fugle ved badestedet – deres klatter nedsætter den hygiejniske kvalitet
  • Vis hensyn – benyt de opstillede skraldespande til affald og madrester

Derudover anbefaler kommunen, at husejerne rundt om søen undgår at gøde deres haver, da overskydende fosfor og kvælstof vil havne i søen og bidrage til en øget algevækst.

Varsling af risiko for sundhedsfarlig badevandskvalitet

Ved forurening eller risiko herfor opsættes advarselsskilte ved søbadene.

Forureninger annonceres på kommunens hjemmeside

Ved observation af forurening kontaktes kommunen på tlf.: 89 70 14 23 (inden for normal arbejdstid) eller Brand og Redning på tlf.: 86 82 35 99 (døgnbemandet).

Kontrol af badevandskvalitet

I badesæsonen, som løber fra 1. juni til 1. september, udtager kommunen prøver til kontrol af badevandskvaliteten ved Gjessø. Tidsplan for prøvetagningen kan ses på kommunens hjemmeside.

Fakta om kontrolstationen

Gjessø

Stationsnr.14
DKBW nr.1034
UTM X530779
UTM Y6218933

Revision af badevandsprofilen

Denne badevandsprofil er revideret i januar 2020. Så længe badevandet i Gjessø klassificeres som udmærket (revurdering foretages årligt), vil badevandsprofilen ikke blive opdateret.

Kontakt

Team Vandløb og Søer Teknik- og Miljøafdelingen Søvej 3 8600 Silkeborg
 
 

Silkeborg Kommune
Søvej 1
8600 Silkeborg

CVR: 29189641

Genveje