Beskyttet natur - §3
Naturbeskyttelseslovens §3 beskytter særligt bevaringsværdige naturtyper i Danmark.
Hvad er beskyttet?
Naturbeskyttelseslovens §3 indeholder en generel beskyttelse af enge, moser, heder, overdrev, strandenge, vandhuller, søer og vandløb. Disse naturtyper er beskyttede, fordi de har været i stærk tilbagegang i det danske landskab igennem de sidste hundrede år. Naturområderne er vigtige levesteder for mange planter og dyr – også for mange af de arter, som er sårbare eller truede. Det er derfor vigtigt at beskytte de naturområder, der stadig er bevare
Alle enge, moser, heder, strandenge og overdrev, der er større end 2.500 m2, er beskyttede. Det betyder, at man ikke må foretage ændringer i tilstanden af disse områder uden dispensation. Ændringer i tilstanden kan være opførelse af bygninger, skure eller andre anlæg, opdyrkning, dræning, omlægning, gødskning og sprøjtning, eller det kan være opfyldning eller gravning af vandhuller. Man må heller ikke tilplante områderne uden dispensation.
Alle vandhuller, der er større end 100 m2 og næsten alle vandløb er også omfattet af naturbeskyttelseslovens §3. Det betyder, at man ikke må ændre tilstanden uden dispensation. Ændring i tilstanden kan være oprensning eller udvidelse af et vandhul eller gravning af et nyt. Al opgravning eller oprensning af vandløb, der omfatter mere end sædvanlig vedligeholdelse samt etablering af broer og bolværk kræver også dispensation.
Er dit naturområde beskyttet?
Det er et områdes nuværende tilstand, der afgør, om det er beskyttet. Områder, der ikke tidligere har været beskyttede, kan derfor "vokse ind" i beskyttelsen. Se vejledende kort over beskyttet natur i Silkeborg Kommune.
Dispensation fra §3
Man kan søge kommunen om dispensation fra naturbeskyttelseslovens §3 til at ændre tilstanden i et beskyttet naturområde. Dispensation gives normalt kun til helt underordnede ting eller til tiltag, der forbedrer naturtilstanden.
Ønsker du at ændre på et beskyttet naturområde på din ejendom, skal du søge om dispensation.
Send en skriftlig ansøgning til Natur og Miljø, gerne pr. e-mail. I ansøgningen skal du beskrive og begrunde dit projekt og vedlægge et kort over området. I de fleste tilfælde vil vi være interesserede i at komme ud og se stedet.
Du kan klage over kommunens afgørelser og vurderinger. Klagesager bliver behandlet af Miljø- og Fødevareklagenævnet.
Yderligere information om beskyttet natur
En fredning er gennemført ved en kendelse, der er afsagt af Fredningsnævnet og tinglyst på ejendommen. De §3 beskyttede områder er ikke tinglyst på ejendommen.
Silkeborg Kommune har meget værdifuld natur. Seks områder er udpeget til Natura 2000-områder, som vi har en særlig forpligtelse til at beskytte. Mange §3 områder ligger i Natura 2000 områder.
De fleste §3 områder kan kun bevares som lysåbne enge, moser, heder, overdrev og strandenge, hvis der sker en form for drift eller pleje af dem. Det kan være græsning, slåning eller afbrænding. Kommunen kan ofte hjælpe med at pleje områderne ved at opsætte hegn eller skaffe dyr til græsning