Skip til hoved indholdet
    Hjem Borger Sundhed, forebyggelse og pleje Kvalitetsstandarder for hjemmepleje og træning Træning efter Serviceloven

Kvalitetsstandard for træning efter serviceloven

Genoptræning

Hvem kan få bevilget genoptræning?

Målgruppen for genoptræning er borgere med nyopstået funktionstab, der ikke har været til behandling på et sygehus efter sygdom eller ulykke. Hvis du ex. har haft lungebetændelse, influenza eller er faldet og derved har en midlertidig nedsættelse i dine daglige funktioner, kan du få en tidsafgrænset træningsindsats for at blive trænet op til at kunne klare dig selv igen.

Formålet med genoptræningsforløbet

Vi vil gerne tilbyde dig genoptræning, for at du kan opnå samme grad af - eller bedst mulige funktionsevne, som du havde inden dit sygdomsforløb. Genoptræning er et tilbud til dig, så du kan undgå vedvarende eller yderligere svækkelse. Dette skal styrke dine muligheder for at genvinde din livskvalitet.

Tilrettelæggelse af genoptræningen

Din genoptræning bliver tilpasset dine behov og tager derfor udgangspunkt i de målsætninger, som er meningsfulde for dig i din hverdag. Genoptræningen kan derfor omfatte mange forskellige elementer, men tager udgangspunkt i bevægelse og aktivitet som for eksempel, balance-, styrke-, gang-, eller spisetræning mv. Du kan få genoptræning ved ergoterapeut og/eller fysioterapeut. Genoptræningen foregår på hold i et træningslokale, i dit nærmiljø eller individuelt. 

Hvis du samtidig er i et rehabiliteringsforløb eller får andre indsatser fra kommunen eller private leverandører, sørger vi for, at genoptræningen bliver koordineret med dette, så du oplever en samlet indsats og færrest mulige personer i forløbet.

Med udgangspunkt i det overordnede formål, vurderes dine behov i samarbejde med dig, og herefter sættes der konkrete mål med genoptræningen.

Når genoptræningen afsluttes, vil det ofte være sådan, at du får råd og vejledning til den videre selvtræning - eksempelvis i hjemmet, et motionscenter eller et aktivitetscenter. Hvis du ønsker det, vil vi også forsøge at anvise dig netværk eller frivillige tilbud, der kan understøtte dig. Længden af genoptræningsforløbet afhænger af formålet, som du i samarbejde med visitationen har beskrevet. Opfølgningen på et endt træningsforløb kan ske ved andre medarbejdere, eksempelvis sygeplejerske eller hjælpere, der kommer i dit hjem. 

Vedligeholdende træning

Hvem kan få bevilget vedligeholdende træning?

Målgruppen for vedligeholdende træning er borgere, som på grund af nedsat fysisk eller psykisk funktionsevne, har brug for en træningsindsats for at vedligeholde fysiske eller psykiske færdigheder. Vurderingen er altid individuel og konkret. 

Du er ikke omfattet af målgruppen, hvis andre indsatser kan støtte dig i at fastholde eller forbedre dine færdigheder i hverdagen. 

Formål med vedligeholdende træning

Vi vil gerne tilbyde dig vedligeholdende træning, så du ved hjælp af en målrettet træningsindsats kan forebygge funktionstab samt vedligeholde dit nuværende funktionsniveau. Dette skal styrke dine muligheder for at fastholde din livskvalitet. 

Tilrettelæggelse af den vedligeholdende træning

Som udgangspunkt starter et vedligeholdende forløb hos en terapeut, men vil ofte følge op via andre faggrupper. Den vedligeholdende træning foregår som udgangspunkt i et træningslokale eller i eget hjem. Træningen kan også foregå via en skærm, hvor en medarbejder instruerer dig, når du er derhjemme eller hvor du kan få opfølgning, råd og vejledning fra terapeut. 

Med udgangspunkt i de overordnede mål, vurderer vi i samarbejde med dig dine behov, og herefter sætter vi konkrete mål med genoptræningen, så du igen bliver mest muligt selvhjulpen i dine daglige gøremål. 

Længden af det vedligeholdende træningsforløb er individuelt fastsat. Når træningen afsluttes, vil du ofte få en plan eller anbefalinger til den videre selvtræning. 

Du kan søge om et nyt træningsforløb, hvis der sker en væsentlig forværring i dit funktionsniveau efter træningsforløbets afslutning. Inden da skal du have fulgt ergo- eller fysioterapeutens anbefalinger og vejledninger fra tidligere træningsforløb – for eksempel i forhold til vedligeholdende øvelser i hjemmet, et motionscenter eller et aktivitetscenter. 

Generelt om træning 

Hvad forventer vi af dig? 

Vi forventer, at du tager ansvar, er engageret og er motiveret for den træning, som du deltager i. Du skal være i stand til som aktiv part at tage del i træningen. Du skal være bevidst om, at formålet med træningen er, at du genvinder eller vedligeholder din funktionsevne gennem meningsfuld hjælp til selvhjælp. 

Hvad kan du forvente af Silkeborg Kommune? 

Fysioterapeuten og/eller ergoterapeuten, du er tilknyttet, vil under dit genoptræningsforløb støtte og motivere dig hen imod at nå dine mål. Du bliver mødt af en høj faglighed og terapeuterne står til rådighed med råd og vejledning. De trænende terapeuter har pligt til at overholde de aftaler, der er indgået med dig, må højest være en halv time forsinket, ellers skal vi give dig besked. 

Hvis terapeuten er nødt til at aflyse, tilbyder de dig en ny tid. Udebliver terapeuten, skal du kontakte Silkeborg Kommune. Du har ret til en ny tid. Vi vil tilstræbe, at det så vidt muligt altid er den samme terapeut, der varetager din træning.

Genoptræningen indeholder som udgangspunkt ikke behandling med massage, ultralyd og lignende samt bassintræning.

Forhold du skal være opmærksom på: 

  • Hvis du gentagne gange melder afbud eller udebliver fra træningen, vil træningen blive afsluttet.
  • Hvis du er forhindret i at deltage i træning på det aftalte tidspunkt, skal du give besked hurtigst muligt.
  • Du skal have en gyldig grund til af aflyse, fx lægebesøg eller anden sygdom for at kunne få en erstatningstid. 

Kørsel til træning 

Hvis du på grund af din funktionsnedsættelse er ude af stand til at transportere dig selv til træningen, kan vi bevilge kørsel. Dette vil ske i dialog med den trænende terapeut. Hvis du undervejs i træningsforløbet bliver i stand til at transportere dig selv, bortfalder bevillingen af kørsel. Der er egenbetaling for kørsel.

Dialog og klage

Ønsker du at klage, skal du gøre det til Sundheds- og Omsorgsafdelingen.

Du kan læse mere i Kvalitetsstandard - Generel information – Sådan gør vi i Silkeborg Kommune.


Sundhed og Omsorgsafdelingen
Visitation Søvej 3 8600 Silkeborg
 
 

Telefontider

Silkeborg Kommune
Søvej 1
8600 Silkeborg

CVR: 29189641

Genveje